2012-11-02

Dagens nyhet: Jag är tjock!

Det är ingen nyhet för mig att jag är t j o c k.

Det är mer ett konstaterande.
En sanning.

Det är inte så att jag blundar för min övervikt (eller okej vissa dagar kanske jag kisar framför spegeln). Jag vet att för många kilon säkert ställer till det i min kropp och sabbar min hälsa. 
Men...jag kommer aldrig gå med på att ALLA MINA SYMPTOM beror på det.
Men enligt husläkarbesöket idag så är det så.
PUNKT!


Jag erkänner att jag hade inställningen av att jag kommer inte bli hjälpt. Men däremot satte jag nästan galgen i käften (och höll käften) för att få en remiss till endokrin.

I och med att att husläkaren har testat ALLT (eh... nej!) och mitt senaste sköldkörtelprov och d-vitaminprov var bra så har jag ju inga synliga problem... mer än den synliga övervikten... som han verkade uppfatta först idag?

Han skulle prompt räkna ut mitt BMI. Jag sa att det behöver du inte för jag VET att jag hamnar för högt. Men han räknade ändå. När han såg HUR HÖGT BMI jag har berodde plötsligt allt på det! ALLT! Min utmattning och min tunga andning beror på alla extra kilon jag bär omkring på.


Kom igen!!! Så klart att jag är för lat. Så klart att jag blir tröttare än andra av fysisk aktivitet. Men det här är inte SÅN TRÖTTHET! Jag befinner mig som i en trötthetsbubbla där jag liksom halvgungar fram... med en dvärg på bröstet. Jag är fan inte så överviktig att jag ska behöva bli andfådd av att torka håret efter duschen!

Man får inte dimsyn av att vara tjock. Om man inte får det av att vara tjockskalligt envis??  


Det enda han ville göra för mig var att höja och ändra min blodtrycksmedicin... (Och han trodde att jag åt nåt annat för han hade aldrig uppdaterat sin journal med infon från mig om vad jag fått utskrivet från Hjärt och Kärlgruppen).

Vad gäller min oro för min förmåga att ta upp d-vitamin viftade han bort med att det inte spelar nån roll att jag äter trippel dos så länge mitt värde är bra nu. I min värld inte ett sunt resonemang?!?

Och det är fräckt att dra resonemanget att alla överviktiga vill opereras!!! Han talade nämligen om för mig att jag är så överviktig att jag kan få en operation. Samt gratis influesavaccin.

Man. Ba. TACK?!?

Är det receptet du som läkare vill ordinera mig? Operara dig!

Jag orkade inte ens lägga energi på att bli förolämpad där och då. Men antar detta var en del i att jag började böla senare på kvällen. Då la jag min energi på att stå på mig att få en remiss till endokrin och propsade på att han inte fick skriva att han bara kommit fram till att jag är överviktig utan att han måste skriva att jag har sköldkörtelbesvär och pco! Sen tackade jag för mig...

...och kommer lägga den lilla energi jag har kvar på att hitta en ny vårdcentral och en ny läkare! Det måste ju finnas någon som HÖR MIG och SER MIG och inte bra SER MINA KILON?19 kommentarer:

 1. Under alla år har jag också alltid fått höra att alla besvär beror på vikten, oavsett om det är håravfall eller nageltrång eller allt där emellan. Gäller att hitta en bra läkare men det är svårt...

  SvaraRadera
 2. I know. It sucks. Jag trodde ju iaf att jag hittat en halvbra. Men han måste varit blind fram till nu? Eller stirrat sig blind på sköldkörtelproverna och inte sett patienten i rummet?

  SvaraRadera
 3. Åh gumman. Blir så ledsen! Fan vad tråkigt att bli behandlad så. Tyvärr vet jag precis hur det är! Önskade jag var nära dig för att springa över med en stor kram o lite champagne. Att skåla för att sista idioten inte är född kan ju vara en anledning!
  Har du kollat upp ME (kroniskt trötthetssyndrom) ?? Sen kanske en remiss till neurofysiologin vore något. För att se om någon nerv eller flera. Ligger i kläm. Det skulle kunna påverka syn. Trötthetssyndrom osv. Önskade jag kunde hjälpa dig! Stå på dig! Bit ifrån. Försök orka, säg till läkaren direkt att det är kränkande! Fy fan för folk! Du vet att du kan skriva egna remisser till olika delar av vården va? Finns här en bit bort, men finns! Kram gumman - smaragd

  SvaraRadera
 4. Även ev fibromyalgi beroende på andra ev symtom. Kram smaragd

  SvaraRadera
 5. Skumpan skulle du få själv för jag är nykterist ;-) hihi. Men man behöver nog alkohol för att orka lyssna på mitt läkargnäll ibland.
  Jag tror att naprapatbesöket gjorde susen och ska dit igen nästa vecka. Ska höra vad han säger.
  Vägrar gå med på att jag skulle ha kroniskt trötthetssyndrom. Det har ingen föreslagit heller.
  Och jag tror inte jag har tillräckligt ont på tillräckligt många ställen för fibromyalgi.
  Men jag vet att jag är glad över din omtanke. Stor Kram

  SvaraRadera
 6. HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA, HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA, HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA. Tillåt mig att skratta, och det är inte åt dig Frida, utan åt den så kallade läkaren. WTF? Jag ska börja hitta på egna diagnoser till mina patienter och vägra hjälpa vissa för att dom själva satt sig i sin situation genom rökning och vägrar sluta röka. NEJ, det ska jag inte!!! Jag kan tänka så ibland, men jag kan för fan inte yttra det. Inte okej. Vilket rövhål. Jag är också inne i en trötthetsperiod, men vi har tokmycket stress på jobb nu, samt är underbemannade, alla jobbar ca 60-80 timmar/vecka. Inte okej. Jag var hos doktorn i onsdags, har fått högt diastoliskt blodtryck: Troligtvis av stressen och att jag sover dåligt pga den, samt att vi rvingas jobba 3-skift. Hon trodde absolut inte att det berodde på min övervikt. Det är en bra doktor. Carema, Gullmars. Jag ska ta lite prover på måndag, bland annat sköldkörtel, har tagit det förr och tvivlar på att det är nåt, men man vet ju aldrig. Fick även sömntabletter. Stå på dig Fancy! Puss/Ida

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får gärna maila mig vad din läkare heter Ida.
   Och jag tror också att en del av mitt höga blodtryck och mina problem är stressrelaterade.
   Sköldkörteln ska man be att få kolla ofta om man är trött. För värdena kan hoppa upp och ner.
   Och hoppas du får ta vitaminprover också! Speciellt B12 och D och järn (ja du har säkert koll själv ;)
   Och tack för du orkar hjälpa mig iaf. Hojta till annars!
   Kram och tack

   PS: Tur jag inte röker. Tänk dig tjock OCH röka! ;-)

   Radera
 7. Hoppas naprapatens behandlingar hjälper ännu mer raring!! Kram smaragden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om inte annat betalar jag för att en snygg kille ska röra (okej, tortera) mig ;-)

   Radera
 8. Usch! Jag blir nastan radd att flytta hem till Sverige igen, trodde det var illa nog har i London dar vi hellre litar pa "Dr Google" an var huslakare, men har i London ar det atminstone gratis!! Och maste saga att de remissar till vad man an ber om da man sjalv diagnoserat sig. Hoppas verkigen att du far ta ordentliga prover och far nagra svar!
  Jag tipsar aven om kineosologi (om det stavas sa), en alternativ metod att lyssna och kanna efter vad kroppen behover. Har vanner som hittat fel geo det som doktorn missat.
  Kram

  SvaraRadera
 9. Tack Camilla, jag provade kinesiologi förra året och det var väldigt häftigt för hon kunde säga massa saker om spänningar i min kropp. Kanske ska boka ett sånt besök igen. Ska bara sälja av lite kläder eller stuff så jag har råd ;-)
  Ser iaf fram emot att ni flyttar hit nästa år. Då kan vi tävla i att PROVA matrecept på varann. Din pumpa är ju fortfarande vinnaren! ;-)

  SvaraRadera
 10. Men vad fan!!!
  För det första så kan man visst vara glutenintolerant och vara för rund . Jag har en kollega som har det och hon är inte trådsmal.

  För det andra .IBS är inte bara. Det är en jobbig diagnos.

  För det tredje. Byt läkare på en gång.

  För det fjärde som övervktig så skylls allt på en kilon. Huvudvärk, allergier mm. Kontakta chefen för vårdcentralen och berätta hur d blivit behandlad

  Kram kram
  //Tatiana

  SvaraRadera
 11. Och jag var hos en doktor för kanske 7 år sedan som frågade om jag inte vill ha sådana där fettreduceringspiller på recept, hon tyckte synd om mig...

  Fifan, Frida, byt läkare asap!!!
  Love love love!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja stackars dig. Stackars mig. Vi tjocka olyckliga ;-)
   Och ja, det SKA jag! Kram

   Radera
 12. Stå på dig! Låt ingen trampa på dig för du är mer värd än så!! Blir så förbannad när läkare hela tiden tror att de är övervikten som allt beror på :-(
  Att läkaren sitter å trycker ner dig å t.o.m föreslår en op. Kränkande! Du kan-hoppas ja du vet kontakta patientnämnden. Berätta hur du blev behandlad å hur du upplevde. Även om du kanske inte får "upprättelse" så kan läkaren kanske bli varnad om beteende.

  Jag hoppas du snart är på benen igen å mår bra.
  Kram <3

  SvaraRadera
 13. Byt läkare på en gång! Skönt att du remitterats till endokrin. Svårt att bryta den onda cirkeln av sig själv, ffa när det ligger faktorer bakom som du omöjligt själv kan påverka.

  Själv har jag "tur" som har en mycket ovanlig immunbristsjukdom så min tjockhet försvinner i mängden och ingen läkare, vare sig på VC eller storsjukhusen har fokuserat på min vikt. Förutom när jag bett om hjälp. Sundheten sitter ju inte i kroppsvolymen per automatik utan massa andra saker. Finns massor med smalisar som har stor risk eller redan har typ 2-diabetes (åldersdiabetes) för att de lever osunt medan det finns tjockisar som är riktigt fräscha i kärlen. Borde inte vara helt okänt för en läkare. :-P

  Stå på dig, trots dina begränsningar, så kommer du dit du ska!

  Kraaaaaaaam!

  SvaraRadera
 14. Med risk för dubbelkommentar (verkar som min förra försvann, men kan bara vara så att jag inte ser den)

  För det första: vilket jävla rövhål till läkare! För det andra: vad äter du för blodtrycksmedicin? Andfåddhet och synrubbningar låter ju som ganska klassiska biverkningar för denna klass av läkemedel. Då kanske det inte är läge att han ökar dosen...
  Kolla bipackssedel och FASS men förlita dig inte enbart på dessa utan ring gärna till den medicinska informationen på läkemedelsbolagen och fråga om de har några rapporterade fall om det inte står i FASS eller bipackssedel och hur hög incidensen är. Jag förstår om det känns övermäktigt i tröttheten så hojta gärna om du skulle vilja ha hjälp med detta!

  Tjatigt kanske men stå på dig Frida! Byt läkare tills du är nöjd, inte med svaren kanske men med hur du blir behandlad!

  Tusen kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kej du är bäst!
   Atacand... och nej har inte högt dosen. Men jag mådde så här innan jag började äta den också. Och tror att synen blev bättre i och med naprapatbesöket. Tror.
   Ska kolla med läkaren som skrev ut medicinen vad han tycker. Han var trots allt hjärt/kärlexpert... fast det betyder ju iofs inget.

   Kraaaaam

   Radera