2011-01-19

Kära gud, låt mig ha andningsuppehåll!

Allt mitt sista hopp sitter till att jag har sömnapné. Vem fan vill ha det liksom?
Hej, jag heter Frida och jag får andningsuppehåll under natten! Och jag snarkar!".

Men det är typ nästan min högsta önskan just nu. Forna grannen Elin har pushat mig att kolla upp det trots att läkare inte har tagit det på allvar när jag nämnt det förut. Men tack vare att jag stod på mig för dum-i-huvudet-läkaren så fick jag igår låna hem en makapär som jag sov med på natten. Jag sov skitdåligt. Inte för att jag var intrasslad i slangar och band... utan för att jag ALLTID gör det.

Klockrent va? Tyvärr. Men hoppas. För då skulle det vara ett bevis på att jag har rätt och att det ÄR något fel på min kropp. Och inte bara fel i huvudet. Och så skulle man veta hur det gick att lösa.
Vad är då sömnapné? Andningsuppehåll stressar kroppen för man får inte tillräckligt mycket djupsömn. Blodtrycket stiger. Hormonbalansen rubbas.
Två av de tydligaste tecknen är att man snarkar och att man är sömnig under dagen.
"Sjukdomar och tillstånd som kopplas till sömnapné är hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och slaganfall, diabetes, övervikt, högt blodtryck, förhöjda blodfetter, depression, ångest, hormonrubbningar, impotens, nedsatt fertilitet, minskad sexlust, huvudvärk, stress, koncentrationssvårigheter, inlärningsproblem, irritation, astma och allergier samt kronisk smärta.
"

Note to God: önskar mig ingen sovmask men en skena funkar!

4 kommentarer:

 1. Jag lider med dig gumman. Jag vet inte vad jag ska säga. En del av mig säger att det är något annat samtidigt som jag hoppas på, för din skull att du kan få en diagnos. Stress är ett jävelstyg, det kan orsaka alla möjliga konstiga symptom, men allt detta vet du ju. Jag har en kollega som mår ungefär som du. Hon är trött, blir sjuk och har svårt att klara vardagen men hon kämpar på, precis som du. Hon berättade för mig att hon också provat att sova med en sådan apparat som du nyss fick prova. Liksom du kunde hon inte sova med den och hon var skeptisk till att den faktiskt kunde mäta något alls. Jag vet egentligen inget om sömnapné men en sak vet jag, eller upplever jag, och det är att du inte snarkat de gånger jag sovit hos dig. Det kanske inte är så att man snarkar jämt? Oh, jag vill så gärna skriva något bra men jag kanske bara svammlar, känns så :(. Tänker på dig!

  SvaraRadera
 2. Nä, men du har också varnat en hel grupp människor om att jag KAN snarka och förberett en flyktplan in till lillstugan om så var fallet. Hehe. Och också tvingat mig sova sittande på en Barcelonaresa (visserligen var jag ju jättesjuk).
  Jag tror också jag är stressad. Tokstressad ibland till och med. Men jag tror det är MER än så. Nåt ÄR fel i kroppen. Och inte bara i knoppen. Eller bara för att jag är tjock. Så det så! :-) Svammel härifrån också.
  Men tack för du bryr dig och för du alltid orkar lyssna och läsa.
  Piss Puss

  SvaraRadera
 3. Ha ha, gud vad hemskt det låter att jag bett dig sitta och sova! Ännu hemskare är att det faktiskt är sant :). Jag förstår dig, ibland vet man bara att det är något och oftast så brukar det ju också löna sig att lyssna på sin kropp och vara envis nog att "bråka" med läkarna. Hoppas du får något besked snart. Blir ledsen av att veta att du inte mår BÄST, då du är BÄST ;)!

  SvaraRadera
 4. Japp. Men jag tror jag snarkade nåt djävulskt när jag var täppt. Som sagt, verkar vara gambling med mig. 50-50 på om det kommer ske. Sover dåligt gör jag ju i alla fall. Eller svårt att somna, vaknar flera gånger men när jag väl somnat skulle jag ju kunna sova bort en halv dag. Nåja... Fingers crossed för att jag har NÅT FEL ;-)

  SvaraRadera